Najbolji načini za zamrzavanje boranije

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 22 Februar 2021, 10:22 , Beograd

 

Najbolji načini za zamrzavanje boranije
 

Boranija je jednogodišnja biljka. Kada se govori o boraniji kao biljci u stvari se misli na biljku običnog pasulja koja se uzgaja zbog njenih nezrelih mahuna, koje mogu biti zelene ili žute, i u kojima se nalaze takođe nezreli plodovi.


Kada je tanka boranija dovoljno slatka i kada je vidite primamljivo nagomilanu i pravilno raspoređenu na pijaci, ne možete kriviti sebe što ste kupili toliko koliko vam ruke mogu poneti. Međutim, kada sve to ostavite u svojoj kuhinji, pitate se šta da radite sa ovolikom boranijom? Tada zamrzavanje boranije deluje kao idealno rešenje.


Boranija u tegli za zimnicu može biti pravo rešenje za vas, ali to nije jedini način da se boranija skladišti na duge staze. Zapravo, boranija je neopevani junak zamrzivača u letnjem periodu. Predstavićemo vam načine kako da zamrznete boraniju i kasnije uživate u obroku.


Bez obzira da li želite da zamrznete nekoliko šaka boranije ili nekoliko kilograma, postupak zamrzavanja boranije je isti i objedinjuje se u tri jednostavna koraka:

 

 

 1. Priprema

 

 2. Blanširanje

 

 3. Zamrzavanje


 

Priprema boranije – Započnite ispiranjem boranije pod hladnom tekućom vodom. Ako imate vremena, skratite krajeve prstima. Takođe, možete i poređati šaku boranije i skratiti jednim rezom noža. Ako vam se rep boranije čini labavo, okrenite ga i uklonite na isti način.


Blanširanje boranije – Uzmite veliki lonac, sipajte vodu, čekajte da prokuva i dodajte boraniju. Kuvajte boraniju tri minuta, dok ne omekša i dok boja ne postane svetlo zelena, a zatim je šokirajte i prebacite u hladnu vodu. Kada se boranija potpuno ohladi, iscedite je i osušite kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusima.


Zamrzavanje boranije – Raširite boraniju u jednom sloju na pleh obložen pergament papirom a zatim zamrznite boraniju. Kada se boranija pojedinačno zamrzne, prebacite je u vreću za zamrzavanje i tako ostavite u periodu do tri meseca.

 

boranija

 

 

Zašto boranija zahteva blanširanje?

 

Blanširanje je postupak brzog kuvanja namirnica u ključaloj vodi, a zatim odmah šokiranje u hladnoj vodi kako bi se zaustavilo dalje kuvanje. Pitate se koliko dugo treba da kuvate boraniju pre nego što je zalijete hladnom vodom? Odgovor je tri minuta. U roku od ta tri minuta dolazi do dobijanja svetlije boje, zrna se omekšavaju i zaustavlja se stimulacija enzima koji mogu dovesti do pogoršanja celog postupka.
 

 

3 saveta za najkvalitetniju zamrznutu boraniju


1. Birajte najkvalitetniju boraniju – zamrzavanje boranije ne može da poboljša kvalitet, može samo da obustavi proces na trenutnom mestu.

2. Ne blanširajte u slanoj vodi – Slana voda začinjava povrće, ali takođe može da omekša ćelijske zidove. Izbegnite kašastu boraniju tako što ćete je začiniti prilikom pripreme završnog jela.

3. Zamrznite je u jednom sloju – Ogromna korist prvog zamrzavanja boranije u jednom sloju je ta kada kasnije budete posegnuli za njom, nećete morati da se bavite odmrzavanjem zelenog bloka u obliku pasulja. Nakon što boranija čvrsto zamrzne, prebacite je u zip kesu radi dužeg skladištenja.


 

Kako odabrati najkvalitetniju boraniju za zamrzavanje


Kako biste pronašli najsvežiji ukus ove namirnice morate biti malo probirljivi kada birate boraniju za zamrzavanje bez obzira da li je iz vaše bašte ili sa pijace. Vrhunac sezone za boraniju traje od maja do oktobra pa ćete verovatno najviše sreće imati sa spremanjem boranije u ovom periodu (Boraniju svakako možete pored pijace pronaći i u prodavnici tokom cele godine). Izaberite oštru, jarko obojenu boraniju bez mrlja i izbegavajte boraniju koja je mlitava ili ima smežurane krajeve.

 


 

Zamrznuta boranija – na koji način se može iskoristiti


Zamrznuta boranija nije potrebno da se odmrzne pre kuvanja. Dodajte je onakvu kakva jeste, bilo da je to uz pomfrit, supu ili neka druga jela. Zamrznuta boranija može da se koristiti za gotovo bilo koji recept koji u sebi sadrži ovu namirnicu.

 

Za pripremu jela sa boranijom izdvojili smo recepte iz naše Brze kuhinje:

 

 

Nadamo se da su vam naši saveti pomogli i da ćete od sada znati koju boraniju da izaberete, zamrznete je i posle iskoristite u svojoj kuhinji.