Najbolji materijali za izradu kuhinjskog posuđa

Glavne elemente u svakoj kuhinji predstavlja posuđe koje ni pored duge evolucije kuhinjskih aparata ništa neće zameniti. Ranije je posuđe bio najpopularniji svadbeni poklon, a dobro su poznata i vremena kada su žene na čekove kupovale skupe setove šerpi i lonaca koji su nosili doživotnu garanciju. 

Najbolji materijali za izradu kuhinjskog posuđa

Autor: Redakcija

Objavljeno: 02 April 2019, 11:02 , Beograd

Danas, uz veću dostupnosti različitim brendovima i masovnoj proizvodnji, mnogo je lakše i jeftinije kupiti posuđe po svojoj meri. Ipak, kvaitetno posuđe je obavezni deo svake kuhinje, i na to ne smete zaboraviti pri kupovini s obzirom da se iz svih vrsta posuđa tokom kuvanja mogu osloboditi štetni toksini. Kako biste očuvali svoje i zdravlje svoje porodice, potrebno je da se dobro upoznate sa prednostima i manama svih vrsta materijala od kojih se posuđe izrađuje.

 

Posuđe od nerđajućeg čelika

 

Kada bismo govorili o ujedno najpopularnijem vidu materijala za izradu posuđa - nerđajući čelik bi se takođe našao prvi na listi. Posuđe od plemenitnog, nerđajućeg čelika ili inoksa predstavlja kombinaciju u koju je uključena izvesna količina hroma i nikla, a zbog toga postaje površina koja je otporna na koroziju i rđu.

Zbog činjenice da je jedan od najbezbednijih materijala za posuđe, zaslužuje stečeni ugled. Glavne prednosti su mu izdržljivost i netoksičnost, kao i činjenica da će sasvim sigurno trajati duže od bilo kog drugog materijala posuđa. Ipak, treba znati da je nerđajući čelik loš provodnik toplote, ali to se lako nadomesti ugrađivanjem jezgra od bakra ili aluminijuma na dno posude.

Šerpe i tiganji ovog materijala su idealni za pripremu povrća, testenine, za poširanje i kuvanje na pari. U slučaju pripreme soseva na bazi maslaca, posuđe od nerđajućeg čelika će vam takođe biti odličan saveznik. Kada je priprema mesa u pitanju, ovakvo posuđe može zameniti drugi materijal.

 

 

Vatrostalno posuđe


Kada su zdravi materijali za izradu posuđa u pitanju, staklo se može svrstati u najreprezentativnijeg predstavnika. Osim što je u njemu najzdravije pripremati hranu, u njemu je idealno i čuvati hranu.

Druga prednost predstavlja činjenica da može izdržati visoke temperature što ga izdvaja od drugih vrsta posuđa. Potrebno je samo obratiti pažnju na njegovu osetljivost na nagle promene temperature. Zbog toga je bitno da se vatrostalno posuđe ne stavlja direktno iz frižidera u rernu ili ni šporet. Uz dobro sušenje, pre stavljanja na ringlu, neće biti nikakvih problema, a dobićete najzdraviji obrok!

 

Keramičko posuđe


Za početak, potrebno je da napravite jasnu distinkciju između posuđa koje je zaista keramičko i onog koje samo ima tanak sloj od keramike. Ovo je važno znati, kako ne biste preplatili posuđe koje nije ni izbliza toliko dobro.

Sa druge strane, posuđe koje je u potpunosti izrađeno od keramike iliti gline je jedno od boljih izbora koje možete doneti. Ukoliko vam je zdravlje na prvom mestu, keramika vas neće razočarati. Jedino na šta treba obratiti pažnju pri rukovanju keramičkim posuđem je njegova veća osetljivost, te je bitno pažljivo ga koristiti.

 

 

Bakarno posuđe


Bakarno posuđe ima svoju istoriju dugu hiljadama godina, a bez njih je iskusna gastronomija svuda u svetu gotovo nezamisliva. Prva asocijacija na ovakvo posuđe je robusnost i dugotrajnost. Idealno je kombinovati bakar sa unutrašnjim slojem od plemenitog čelika kako bi se izbegao direktan kontakt hrane i bakra.

Razlog zbog kog je bakar u toj meri popularan kod šefova kuhinje je njegova provodljivost i očuvanje toplote koja je čak 25x puta bolja od čelika. U bakrenoj posudi voda brže prokuva zbog čega je hrana daleko pre spremna, a hrana u poklopljenoj šerpi ostaje na idealnoj temperaturi i do sat vremena. Bakar je najbolji materijal kada se radi o pripremi zahtevnih jela koja traže dugo vreme pripreme i sporo krčakanje. To ga svrstava u posuđe koje je najbolje za pripremu umaka, marmelada i gulaša.

Kako biste uvek pripremili zdrave i ukusne obroke, odabir posuđa u kojima ćete ih pripremiti je presudan. Ne zaboravite da oštećene šerpe bacite jer je priprema hrane u njima nebezbedna. Takođe, imajte na umu da odabir dobre šerpe znatno utiče na kvalitet vaše ishrane, nekad i u većoj meri od samih namirnica!