Najbolje grickalice za vas..

Jeste li razmišljali o grickalicama koje skoro svakodnevno unosite u organizam? Koliko su zdrave, a koliko kalorijski vredne?  ..saznajte iz teksta :)

Najbolje grickalice za vas..

Autor: Marija Vladimirović

Objavljeno: 30 Decembar 2013, 11:30 , Beograd

Istraživanja su pokazala da grickalice kao što su orah, badem i drugi orašasti proizvodi mogu blagotvorno uticati na vaš organizam. Istovremeno će vas zasititi na najbrži mogući način. Medjutim, kao i sa svim drugim stvarima, nemojte preterivati. Ovi plodovi su bogati mastima i kalorijama, pa vam tako jedna šaka ovih grickalica može zdravo utoliti glad, dok vam još jedna može pokvariti apetit.

Ukoliko birate najbolje dodatke vašoj dijeti, onda bez brige u svoj jelovnik možete ubaciti brazilski orah, pistaće i bademe. Najmanje kalorija od svih imaju bademi, a zatim ga slede brazilski orah i pistaći. Pritom izbegavajte pakovanja sa ovim plodovima prženim na ulju, jer sadrže veliku količinu nepoželjnih masnoća.

Ako tražite najbolje za vaše srce, onda je to svakako orah. Domaći orasi sadrže omega-3 masne kiseline, kao i visok sadržaj alfa-linolne kiseline koja sprečava srčane aritmije i zakrčenje krvnih sudova. Studije pokazuju da su orasi slični maslinovom ulju po svom delovanju na arterije. Oko osam oraha dnevno je preporučena doza koja će vam sačuvati srce.

Najbolji proizvod za vaš mozak je svakako kikiriki. Iako zvanično spada u legume, ovaj proizvod je bogat folatima, esencijalnim mineralima za razvoj mozga. Kao i svi orašasti plodovi, kikiriki, takodje, pruža zdrave masti i minerale. Nemojte ga zaboraviti u svojoj svakodnevnoj ishrani.

Ovi sitni plodovi su dokaz da najbolje stvari dolaze u malim pakovanjima. U prirodi vazi ovo pravilo, pa stoga poslušajte naš savet i unesite dnevnu dozu ovih zdravih grickalica!