Musli za doručak

Musli kao što već neki znaju, ima dosta manje šećera kao i kalorija od mnogih drugih namirnica koje ćete naći na policama u supermarketu. Musli je nekuvana mešavina sa orasima, semenkama, žitaricama, kao i kombinacija sušenog voća i mnogih drugih žitarica, bogatim vitaminima i proteinima.

 

 

Musli za doručak

Autor: Lena Stefanović

Objavljeno: 08 Jul 2015, 14:08 , Beograd

Sigurno ste bezbroj puta ujutru ustali iz kreveta sa dilemom šta doručkovati. Ono za čime najčešće posežemo su jaja, kobasica, viršla ili pašteta. To i nije tako loš izbor, ali postoji mnogo zdravija varijanta. Promenite svoju naviku i odlučite se za pahuljice za doručak, jer ćete tako svom telu pružiti neophodnu energiju i ostaćete siti tokom dana. Postoji čitav niz različitih vrsta pahuljica, a neke od njih su ražane, ovsene, ječmene, sojine...Možete ih kupiti u prodavnicama zdrave hrane i u bolje snabdevenim marketima. Takođe, razni proizvođači imaju već spremljene, celovite obroke u pakovanjima. Tako se mogu naći ovsene pahuljice sa orasima i suvim grožđem, sojine pahuljice sa čokoladom i kakaom ili miks različitih žitarica sa komadićima voća. Na vama je da odaberete najukusniju kombinaciju bez griže savesti koja vas može pratiti kada ujutru posegnete za pekarskim proizvodima ili nezdravim paštetama, jer ovakva hrana nije baš najzdravija kada se komzumira svakodnevno.

 

KAKO PRIPREMITI PAHULJICE ZA DORUČAK

 

Pahuljice za doručak  su najbolje ako se spremaju u kućnoj varijanti. Kupite osušene žitarice, jednu ili više vrsta orašastih plodova kao što su badem ili orah, nabavite suvo ili sveže voće i spremni ste za početak dana. Prethodno, pahuljice pomešajte sa mlekom ili ih potopite u jogurt. Ako želite, možete pahuljice potopiti u vodi i ostaviti ih preko noći da upiju dovoljno tečnosti. Tako će biti hidrirane i mekše sledećeg jutra.


MUSLI ILI PAHULJICE, ALI SVAKAKO VOĆE

 

Druga zdrava opcija su musli za doručak. Musli ustvari predstavljaju osušene granule pšenice ili ovsa pomešanih sa suvim voćem, semenkama i kornfleksom. Ako konzumirate musli za doručak, unećete i nešto veću količinu šećera koji se dodaje žitaricama. Zbog toga se više preporučuju obične pahuljice za doručak, jer vam unos šećera neće nepotrebno povisiti nivo insulina u krvi. Svaki zdrav doručak treba da sadrži složene ugljene hidrate, vlakna, vitamine i minerale. Sve to će vam pružiti pahuljice. Potrebne proteine će vam dati nekoliko oraha ili badema. Istražujete svoj ukus i dodajte ovoj kaši ukusne banane ili neko drugo sveže voće. Ukoliko postite, ovo je idealna hrana. Uz to, porcija ovakve hrane nema nezdravih trans masti i kalorija kojih su pune životinjske namirnice. Imajte to na umu kada sledeći put spremate doručak. Bilo da želite da smršate ili da uvedete novinu u svoj jelovnik, musli i pahuljice su dobra promena. Započećete dan svežiji i puni energije. Iako je ovakav obrok prepušten vašoj mašti, evo jednog jednostavnog predloga kako da napravite lagan doručak.

 

PREDLOG LAGANOG DORUČKA PUNOG VITAMINA

 

Pripremite integralne pahuljice sa voćem koristeći mleko, kivi i banane. Kivi je bogat vitaminom C i E i sadrži korisne flavonoide i vlakna za bolje varenje. Banane su pune kalijuma i magnezijuma. Posle ovakvog obroka ste spremni za posao. Musli za doručak takođe mogu biti korisne u svakodnevnoj ishrani. Dobićete dozu potrebnih minerala, a na ukus ćete se brzo naviknuti. Birajte pametno i opredelite se za musli ili osušene pahuljice za doručak. Vašem telu neće biti potrebno ništa drugo u jutarnjim časovima. Odvojite vreme i potopite ih u vodu noć pre konzumiranja. Mogu vam pružiti višestruku korist. Biće to ukusan i zdrav način da uspešno započnete dan i pripremite telo za sve izazove.