Kreativne ideje za uređenje kuhinje

Uređenje kuhinje predstavlja izazov jer ćete u tom prostoru provoditi dosta vremena, a kako bi ona zadovoljila sve potrebe moderne domaćice mora biti funkcionalna. Ako su vam ekonomičnost i funkcionalnost osnovni principi, lako ćete postići i savršen dizajn čak i u malom prostoru.

Kreativne ideje za uređenje kuhinje

Autor: Redakcija

Objavljeno: 30 Decembar 2019, 11:30

Prilikom planiranja izgleda i rasporeda predmeta u novoj kuhinji potrudite se da se ona estetski uklapa sa ostatkom doma, a nakon što završite možete upitati profesionalce da izrade maketu po vašoj želji, kako biste joj se divili svakodnevno. U nastavku teksta pročitajte neke od ideja koje možete primeniti u vašoj kuhinji.

 

Odaberite kompaktan nameštaj za vašu kuhinju

 

Nameštaj je presudan kada su u pitanju male kuhinje u kojima se svaki prostor mora dobro iskoristiti. Zato se potrudite da uredite kuhinju tako da uštedite što više prostora, kako bi vam kuvanje bilo olakšano.

 

Praktične strane mobilnog nameštaja

 

Da bi se nameštaj lepo uklopio u kuhinju, većina ljudi se odlučuje da ga pravi po meri, dok je mobilni nameštaj praktičniji i pristupačniji. U slučaju da su vam kuhinjski elementi otvoreni morate voditi računa da svaki detalj ima svoje mesto, jer u suprotnom može izgledati neuredno. Dobra strana ovog nameštaja je što služi za više namena, a takođe se može lako pomerati.

 

Iskoristite zid u kuhinji na najbolji način

 

Iskoristite visinu slobodnog zida koji imate u kuhinji i na njega stavite police ili pričvrstite za njega ploču na koju ćete kačiti pojedinačno posuđe. Dobra organizacija posuđa je uvek korisna dok kuvate i nemate vremena da tražite sve pojedinačno. Kako biste postigli lepši izgled ukrasite kuhinju u industrijskom stilu.

 

Drveni pult za moderne kuhinje

 

Svaka kuhinja dobije potpuno drugačiji izgled sa drvenim pultom za ručavanje, koji može biti pogodan i za male prostorije. Pult će značajno uštedeti prostor, a može vam služiti i kao mala radna površina. Kada dodate i barske stolice dobićete modernu kuhinju koja je apsolutni hit među savremenim domaćicama.

 

kuhinja uredjenje namestaj

 

Dekoracija i namirnice

 

Ukoliko u vašoj kuhinji nemate dovoljno dnevne svetlosti dodatna dekoracija će u nju uneti boje i učiniti je vedrijom. Escajg i namirnice treba da budu lepo organizovani, a trudite se da ih zaštitite od prašine i mogućeg kvarenja.

 

Dobro organizujte prostor

 

Ako pravite novu kuhinju, ili renovirate staru postarajte se za to da svaki njen deo bude dobro iskorišćen. Svaki slobodan prostor možete ispuniti escajgom, hranom ili tanjirima, jer u kuhinji uvek ima dosta stvari kojima je teško pronaći pravo mesto za ostavu. Dobro bi bilo da vam pri ruci bude ono što najviše koristite, pored šporeta začini i varjače, čaše iznad sudopere i slično.


Dobro bi bilo da organizujete svaki kuhinjski element i fioku, tako da vam u njima bude sve “pod konac”,a možete početi od escajga i začina koji će vam svakodnevno trebati. Drvena ili plastična kutija će lepo poslužiti kao organizer escajga, tako da ćete lako pronaći baš ono što vam treba.

 

Gde staviti sitne namirnice?


Namirnice koje ne koristite samo jednom, nakon otvaranja se uglavnom prosipaju po kuhinjskim elementima a možete ih lako organizovati. Za to vam je potrebna tegla prema veličini namirnice pa u nju stavite, testeninu, bombone, brašno ili pirinač i na taj način ćete uvek biti organizovani. Kako su tegle providne ne morate ih obeležavati kako biste znali šta je u njima.

 

Koristite cveće ili sezonsko voće kao dekoraciju

 

Ako u kuhinji nemate dovoljno elemenata koji su u vedrijim bojama iskoristite voće kako biste oplemenili prostor. Voće takođe ima i prijatan miris, a kad ga već imate u kuhinji ne bi bilo loše da svoj organizam obogatite vitaminima. Sa druge strane, cveće će uneti živost u vaš prostor, a ukoliko želite da duže traje možete ubaciti biljke u saksiji u kuhinju.

 

Razmišljajte o rasveti

 

Rasvete će retko kome biti u fokusu kada se radi o uređenju kuhinje, ali ona može biti značajna u poboljšanju vizuelnog efekta. Potrebno je da imate bar dve vrste rasvete u vašoj kuhinji a to su centralno osvetljenje, kao i male sijalice na policama koje najviše koristite. Osvetljenje će vam biti posebno značajno tokom kuvanja i seckanja namirnica u kasnim večernjim satima.


Kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija u vašem domu, koju svi ukućani redovno posećuju i zato joj posvetite dovoljno pažnje kako bi vam u njoj bilo što prijatnije. Ukoliko volite vesele boje nemojte se plašiti da eksperimentišete, a možete kupiti i neke od detalja u tim bojama. Učinite ovu prostoriju posebnom i dajte joj svoj lični pečat.