Kombinovanje namirnica

Pored izbora same hrane, kombinovanje namirnica je isto veoma važno i brzo daje rezultate. Natalija Rouz, poznati nutricionista i detoks-guru daje sledeće savete oko kombinovanja hrane. Poštujući ove principe, brzo ćete osetiti razliku.

Kombinovanje namirnica

Autor: Vita - zdrava strana života

Objavljeno: 20 Februar 2014, 09:20 , Beograd

Kada vaš sistem varenja brzo vari hranu, vi smanjujete količinu toksina u organizmu, a samim tim i višak kilograma. Prvo, treba uzimati namirnice lake za varenje. Drugo, namirnice treba da se kombinuju tako da omoguće najlakše varenje.

Neke namirnice koje se unose zajedno, zahtevaju od dva do tri puta više vremena za varenje za razliku od drugih. Da bi vaš organizam svario neka jela, ponekad je potrebno i do osam sati ! To dovodi do nagomilavanja toksina, a kao rezultat i do većih problema: od problematične kože i umora do artritisa i astme.

Sve namirnice dele se na sledeće kategorije: životinjski proteini, skrob, sveže povrće i bilje, kuvano povrće, sveže voće, orašasti plodovi i suvo voće.


Skrob:

Avokado (bez obzira što je voće, sadrži puno skroba)
Kuvano skrobasto povrće (bundeva, krompir)
Žitarice (pšenica, kinoa, heljda, integralni pirinač)
Mahunarke
Kuvani kukuruz
Hleb i pasta od integralnih žitarica

Životinjski proteini

Kozji ili ovčji sir i drugi sirevi (najbolje od nepasterizovanog mleka)
Riba
Morski plodovi
Jaja
Meso

Sa skrobom se može kombinovati svo povrće.


Sa životinjskim proteinima kombinuje se svo povrće, osim kuvanog skrobastog povrća (krompir, bundeva i kuvani kukuruz).

Orašasti plodovi, semenke i suvo voće kombinuju se sa svežim povrćem i biljem.

Avokado se kombinuje sa svim povrćem, bananama i suvim voćem, ali ne i sa orašastim plodovima.

Banane se kombinuju sa svežim i suvim voćem i avokadom.


Mlečni proizvodi kombinuju se sa drugim životinjskim proteinima.


Neutralne namirnice kombinuju se sa svime osim svežeg voća.
Neutralni su: svo sveže povrće, maslac, masline, soja sos, biljna ulja, senf, začini, mleko od badema i drugih orašastih plodova, med, limun i crna čokolada (sadržaj kakaoa 70%)

Namirnice iz jedne kategorije mogu da se kombinuju između sebe.

Voće treba jesti samo na prazan stomak – ili najmanje tri sata posle obroka. Nikada nemojte jesti voće nakon što ste jeli, zato što izaziva truljenje u želucu. Ali dobro je to što se voće svari nakon 20-30 minuta, pa zato već nakon pola sata možete jesti namirnice iz drugih kategorija.


Pauza između obroka iz različitih kategorija treba da bude 3-4 sata.

Ako ste mnogo gladni, jedite više namirnica iz jedne kategorije. Bolje je pojesti dve porcije ribe ili dve porcije paste od integralnog brašna, nego pojesti jednu porciju ribe sa pastom.

„Pogrešne kombinacije“ hrane možete dozvoliti sebi tokom večere, jer će organizam imati dovoljno vremena da je svari pre sledećeg obroka – doručka. „Pogrešne kombinacije“ namirnica mogu da vas ostave bez energije do kraja dana. Takođe, ako večerate pre nego što je prošlo manje od osam sati od ručka, tada vaš želudac uz još nesvarenu hranu dobija novu porciju.

Crna čokolada može da bude odličan dezert nakon jela iz svake kategorije.

„Od laganog prema težem“

Nutricionista Natali Rouz preporučuje da se ovog principa pridržavate kako u toku dana, tako i tokom svakog obroka, a to je da počinjete od laganih namirnica i završavate težima. Na taj način, idealno je započeti dan svežim ceđenim sokovima i voćem, zatim za ručak pojesti salatu, a na kraju dana – kuvano jelo. Zvuči prilično neobično, zar ne? Posebno posle već tradicionalnih saveta da se doručak treba da bude obilan, a nakon 18 časova bolje je ne uzimati hranu uopšte. Evo kako Natali objašnjava ovu teoriju.

Jutro je vreme kada vaš organizam izbacuje sve suvišno. Idealan doručak koji će vas napuniti energijom i svežinom je ceđeni sok i voće. Ako za doručak pojedite nešto „komplikovanije“, onda prekidate tok čišćenja i svu snagu trošite na varenje.

Veče je vreme kada želite da se opustite, da se odmorite sa porodicom ili prijateljima.Večera treba da bude osnovni obrok, jer će organizam imati dovoljno vremena da ga svari pre sledećeg doručka. Večeru treba početi salatom od svežeg povrća i začinskog bilja (koji pomažu sledećem jelu da se lakše svari), a zatim orašasti plodovi, kuvano povrće i žitarice, sir ili druge životinjske namirnice.