Koja slasna zadovoljstva ne morate da izbacite ukoliko želite da smršate?

Kada je mršavljenje u pitanju, obično nailazite na tekstove u kojima se govori o tome šta morate da izbacite. Zato je dobro da znate i koje namirnice ne morate da izbacite ukoliko želite da smršate.

Koja slasna zadovoljstva ne morate da izbacite ukoliko želite da smršate?

Autor: Redakcija

Objavljeno: 28 Maj 2018, 13:28 , Beograd

Kada je mršavljenje u pitanju, obično nailazite na tekstove u kojima se govori o tome šta morate da izbacite. I spisak namirnica je zaista prilično dug, pa ste, i pre nego što krenete sa takvim režimom ishrane, već u depresiji. Zato je dobro da znate i koje namirnice ne morate da izbacite ukoliko želite da smršate.


Mršavljenje ne nosi uvek sa sobom mnoga odricanja i teške periode kao i periode žudnje za određenom hranom. Mršavljenje nekada može da bude i vama prijatno, da uživate u njemu, a ne da "plačete" što više ne možete da jedete hranu koja vas je radovala.


Pre nego što krenete sa dijetom, konsultujte jelovnik nutricionista za mršavljenje. Nutritionisti će prema vašem organizmu odnosno metabolizmu napraviti specijalni jelovnik, odnosno spisak namirnica koje možete da konzumirate a da pritom mršavite. Ipak, postoje i neke univerzalna pravila koja govore o količini namirnica koje možete da konzumirate.

 

 

Ne morate da izbacite hleb u potpunosti


Da, jedna od prvih namirnica koju definitivno morate da izbacite ukoliko vas mršavljenje zanima jeste hleb. Ali, ne morate ga izbaciti u potpunosti. Smanjite unos hleba. Ako vam u početku bude teško, vi onda povećajte unos druge hrane, a vremenom ćete primetiti kako vam je potrebno sve manje i manje hleba.


S druge strane možete i sami da pripremate hleb, ali i da kupujete hleb od celih zrna žitarica. Ako baš volite ukus belog hleba zaista ne morate da ga izbacite, samo treba da smanjite njegov unos. Ograničite se na jedno parče hleba tokom obroka. Vremenom više nećete osećati potrebu za hlebom, odnosno za većom količinom hleba.

 

Ne morate da izbacite čokoladu


Ista je situacija kao i sa hlebom. Ne morate u potpunosti da izbacite čokoladu, ali to ne znači da možete da jedete čokoladu svakog dana u velikim količinama. Najbolje bi bilo da jedete crnu čokoladu, kada vam se jede nešto slatko. Možete i da pravite neke svoje poslastice od čokolade, koje nisu preterano slatke.


Naučnici su dokazali da crna čokolada može pozitivno da utiče na vaše zdravlje, zato bez griže savesti možete da je jedete ukoliko planirate da se upustite u proces mršavljenja. Međutim, ne bi trebalo da preterujete. Nemojte da jedete čokoladu svakog dana, jedite je na primer jednom ili dva puta nedeljno. Ili jedite kada osetite potrebu, ali pokušajte da se kontrolišete.

 

Ne morate da izbacite prirodne sokove


Svaka dijeta, svaki proces mršavljenja zahteva da izbacite sokove. Međutim, ako vi pravite sokove, onda ne morate da ih izbacite. Pravite limunadu, pravite ceđenu pomorandžu, cedite voće i onda nećete imati problem, a sigurno ćete smršati. Pravite različite kombinacije, odnosno jedan sok može da sadrži i nekoliko vrsta voća. Pronađite vašu omiljenu kombinaciju, a biće vam još mnogo zanimljivije ukoliko je budete samostalno pravili.

 

Nemojte izbacivati ono što najviše volite

 

Upravo je čar mršavljenja u tome da ne izbacite ono što najviše volite, ukoliko želite da zadržite efekat. Zašto? Jer, kada krenete sa dijetom, vi izbacite sve što volite i ograničavate se maksimalno. U jednom trenutku to vam dosadi i javi se ogromna potreba da jedete sva ona slatka zadovoljstva, čak i ono što ne volite. Onda krenete da preterujete i ne možete da se zaustavite. Onda ne samo da vratite kilograme, već dobijete još koje kilo više. Zato je poenta da ne izacujete ono što najviše volite. Na taj način nećete preterano žudeti za tim stvarima, jer ćete moći uvek da ih jedete i onda nemate potrebe da se uzdržavate.