Karfiol

Karfiol je povrće iz reda divljeg kupusa. Dobija se ukrštanjem sorti kupusa pa se zbog svojih korisnih sastojaka za njega kaže da je „školovan kupus".

Karfiol

Autor:

Objavljeno: 20 Februar 2014, 10:20

Koristi se u ishrani u različitim oblicima kao kuvan,  pohovan, ukiseljen. Na tržištu se može naći već početkom jeseni pa do kraja zime, ali postojanjem plastenika i cele godine.

 

Sadrži malo kalorija  pa je preporučljiv da se koristi u dijetalnoj ishrani.  Recimo 100 g svežeg karfiola ima samo 26 kalorija . Ima veoma malo masti i ne sadrži holesterol.



Osim hranljive vrednosti karfiol može i da detoksiuje naš orgnizam i jača imonološki sistem.

 

Priprema pri kuvanju : Ne treba odbacivati mlade, zelene listove, kojima je obavijen karfiol jer oni u u sebi imaju više hranljivih materija nego u glavici. Lišće karfiola ne zaboravite , može da se koristi, jer je ono pravi “rudnik” vitamina. Lišće može da se kuva zajedno sa glavicom.


Sasatav vitamina i minerala : Bogat je najviše vitaminom C, koji dokazano poboljšava imunitet ,zatim vitaminm B (B1, B3), vitaminom K kao i mineralima kao što su, bakar, gvožđe, kalijum, i kalcijum. Dobar je prirodni lek kao i preventiva za mnoge antibakterijske i antivirusne bolesti te ga treba veoma često koristiti u ishrani.

 

Dejstvo :  Veoma je efikasan u prevenciji raka prostate,  dojke,  grlića materice, debelog creva,  jajnika kao i smanjivanju rasta tumorskih ćelija.
Istraživanjem se došlo do zaključka da pored antioksidantskog delovanja karfiol ima veliku ulogu i kao čistač organizma od štetnih materija nastalih usled loše i nezdrave ishrane.