Humus

Odavno sam opsednuta humusom, postao mi je omiljeni namaz i uvek ga imam u frižideru. Mogu da ga jedem svaki dan i nikad mi ne dosadi.

Humus

Autor: Vita - zdrava strana života

Objavljeno: 24 Mart 2014, 19:24 , Beograd

Mažem ga na hrskavi hleb, tostove ili tortilje, a preko dodajem sveže povrće i razno začinsko bilje (rukolu, peršun, spanać, mirođiju). Do skoro sam kupovala humus (omiljen mi je marke Ribella, sada ga već ima u većini prodavnica), a onda sam shvatila da mogu lako i sama da ga pripremim. Na taj način humus mogu da pravim od organske leblebije i da dodajem uvek sveže, zdrave i proverene sastojke. Naravno, domaće je uvek bolje… i jeftinije.

Leblebija sadrži kalijum i magnezijum koji su korisni za imunitet, a zahvaljujući kalciumu i fosforu ova namirnica je dobra za kosti i zglobove. Redovna upotreba leblebije smanjuje nivo holesterola u organizmu.

Za pripremu humusa kupujem organsku leblebiju. Od pola pakovanja (250g suve leblebije) ispadne cela činija od 300 ml humusa, što nam je dovoljno za 3-4 dana (ako ne pojedem odmah pola iz blendera). Sa domaćim humusom uvek mogu da eksperementišem, da dodajem različite začine i ulja. Humus izuzetno odgovara i ljudima koji jedu samo presnu hranu, jer su svi sastojci sirovi. Leblebiju i taan (tahini, susamov puter) možete lako da nađete u prodavnicama zdrave hrane.