Gastronomski specijaliteti Lefkade

Lefkada, jedan od dragulja Jonskog mora, tokom istorije bila je odredište za koje su se borili mnogi osvajači, među kojima se naročito ističu osmanlijska i mletačka imperija.

Gastronomski specijaliteti Lefkade

Autor: Redakcija

Objavljeno: 10 Januar 2020, 13:10

Lefkada, jedan od dragulja Jonskog mora, tokom istorije bila je odredište za koje su se borili mnogi osvajači, među kojima se naročito ističu osmanlijska i mletačka imperija. Tako je danas gastronomska ponuda Lefkade vrlo raznovrsna – najviše su zastupljeni mediteranski specijaliteti, ali itekako se oseti uticaj i turske i evropske kuhinje.


U ravničarskim predelima ostrva Lefkada rasprostranjeni su maslinjaci, vinogradi, kao i zasadi citrusnog voća. Stoga je proizvodnja poljoprivrednih dobara među domaćim stanovništvom, uz turizam, najzastupljenija delatnost. Maslinovo ulje, masline, citrusno voće i konzervirani proizvodi od voća, vino, med od majčine dušice i četinara, samo su neki od proizvoda koje možete kupiti i degustirati na ovom rajskom ostrvu.


Lefkada ima svoju proizvodnju vina, od sorti grožđa koje uspevaju samo na ovom podneblju. Ukoliko volite dobru kapljicu degustirajte vino od Vertzami grožđa, izuzetno retke sorte, koje se smatra najboljim vinom u Grčkoj. Crno slatko vino Giomatari očaraće vas slasnim aromama voća, a ako više volite lagana bela vina poručite Keropati.


Na Lefkadi se proizvode i aromatični likeri od nane – Rosoli, ruže, kao i piće od gorkog badema – Sumada. Kumkvat, citusno voće, na Lefkadi možete konzumirati svež i kao aromatični liker. Nežne narandžaste boje, ovaj liker izgleda veoma primamljivo, a jednako je prijatnog ukusa. Kumkvat je čest dodatak poslasticama i grčkim jogurtima.

 

grcka salata


Tradicionalna grčka kuhinja nudi obilje ukusnih specijaliteta koje možete isprobati u svakoj taverni. Obavezno probajte originalnu grčku salatu i caciki salatu, grčke baklave, musake, girose, suvlaki. Preporučujemo vam da vaše letovanje na Lefkadi iskoristite da probate probate bar neko od ovih čuvenih jela:

 

Pasticada

 

Testenine koje se služe na ostrvu Lefkada zaostavština su venecijanske kuhinje. Testenina koja podseća na italijanske taljatele je u obliku debelih traka, a prelivena je aromatičnim sosom. Kao i mnogi poznati italijanski sosovi, i ovaj sos se kuva u paradajzu, sa dodatkom teletine, govedine, piletine ili čak ribe. Posebnu aromu sosu daju beli i crni luk, belo vino i lovorov list, ali to nije sve. Na Lefkadi u sosove od mesa često se dodaju začini poput cimeta, karanfilića, kumina ili muskatnog oraha!

 

Sofrito


Još jedno ukusno jelo karakteristično za Jonska ostrva i ostvo Lefkada. Tanke teleće šnicle se bogato uvaljaju u brašno i preprže, a zatim se dodaju u sos koji sadrži puno belog luka i peršuna, ukrčkanog u belom vinu i sirćetu. Jelo se poslužuje preko pire krompira ili barenog pirinča i izuzetnog je ukusa.

 

Bourdeto


Bourdeto je riblji specijalitet. Za pripremu ovog jela koristi se sveža morska riba. Najčešći odabir je takozvana kamena riba ili riba škorpion, ali mogu poslužiti i druge vrste. Riba se priprema u paradajz sosu uz izdašne količine ljute crvene paprike. Poslužuje se sa barenim krompirom ili testeninom i donekle ukusom podseća na naš riblji paprikaš. Recept je nasleđe venecijanske kuhinje.

 

Pita od mesa


Pita sa mesom karakteristična je za ostrva Lefkada, Zakintos, kao i za druga Jonska ostrva. Meso koje se koristi za pripremu ove pite obično je kombinacija jagnjetine i teletine, uz dodatak povrća poput šargarepe, peršuna i krompira. Sastojci se krčkaju u paradajz sosu, a zatim se njima nadevaju ručno rađene tanke kore. Pita je izuzetno aromatična, jer se u mesni nadev dodaju začini poput crnog i belog luka, lovorovog lista, cimeta, mažurana i muskatnog oraščića.

 

pita sa mesom

 

Pileća tserepa


Tserepa je glinena posuda koja se koristi za pripremu hrane na žaru ili pod sačem. Piletina se za ovo jelo noć pre stavlja u marinadu od origana, belog luka, soli, bibera i maslinovog ulja. Piletina se zatim peče u tserepa posudi sa sokom od paradajza, vinom, limunovim sokom i krompirom. Naročit ukus ovom jelu daje posuda u kojoj se priprema. Verujemo da ćete poželeti porciju više.

 

Bakalar sa agiadom


Agiada ili marinada od belog luka, karakterističan je dodatak jelima na Jonskom podneblju. Bakalar se služi sa agiadom, koju sačinjavaju beli luk, bademi, hleb, sirće i maslinovo ulje. Sirće se nekad zamenjuje kriškom limuna. Bakalar se služi sa zelenim povrćem i prava je poslastica za sva čula.

 

Patlidžan skordostoubi


Ako ste vegeterijanac ili vegan, ne očajavajte. Grčka mediteranska kuhinja izuzetno je bogata jelima pripremljenim od povrća, bez dodatka mesa, a možda će ovaj specijalitet od patlidžana biti vaše novo gastronomsko otkriće. Jelo je karakteristično za Zakintos i Lefkadu.
Patlidžan se priprema u loncu sa izdašnom količinom maslinovog ulja, uz dodatak paradajza, krompira i šargarepe. Bogati sos od paradajza začinjen je sirćetom, paprikom i belim lukom (skordo), a otkuda potiče i naziv ovog specijaliteta. Gotovom jelu se po želji mogu dodati kockice ladotirija (sir u ulju) ili feta sira.

 

Lefkaditiki ladopita


Lokalni dezert na Lefkadi, Lefkaditiki ladopita, bukvalno se može prevesti kao „pita u ulju“. Iako se priprema sa maslinovim uljem, ova poslastica ne pliva u ulju, kao što naziv može da asocira. Kolač koji dosta podseća na patišpanj preliva se slatkim sirupom, susamom i bademima, a zatim se peče u rerni. Sočan je i ukusan, a služi se posut cimetom i šećerom.