Engleski doručak u Beogradu

Engleski doručak je vrlo jak, ukusan, bogat ali i vrlo kaloričan tradicionalni doručak, u kome ponajviše uživaju englezi ali i ostale nacije širom planete kao i svi oni koji se fizički više troše preko dana jer je izuzetno energičan, i u sebi sadrži čak 9 obaveznih sastojaka ( slaninicu, jaja, kobasicu, pečurke, pasulj, paradajz i druge..)

Engleski doručak u Beogradu

Autor: Marija

Objavljeno: 04 Decembar 2013, 01:04 , Beograd

Tog prolećnog jutra smo bili pomalo mamurni. Kasni izlazak prošle noći nas je malo omeo, ali nas nije sprečio da to jutro ranije ustanemo i doručkujemo u suncem okupanom Beogradu. Predložila sam jedan kafe u centru, znajući koliko dobro spremaju hranu kuvari sa internacionalnim iskustvom. Moj engleski prijatelj mi je samo namignuo i rekao "let's go". Truckavi autobus nas je polako vodio do naše destinacije. Sirene na svakom semaforu i odsjaj sunca na visokim zgradama. Bili smo sigurni da smo na pravom putu. Gradska vreva se tek zahuktavala. Beograd se budio.

Posle kratke šetnje uskim ulicama, stižemo na naše odredište.

U restoranu..


Visoke barske stolice kraj šanka. Konobar nam se sa smeškom približava. Nismo imali ideju šta da poručimo. Na meniju su se ređala jela sa lososom, dekorisani kanapei, prefinjeni dezerti...Pređoh pogledom preko menija i za trenutak mi privuče pažnju nešto što bi se mom prijatelju sigurno dopalo. Engleski doručak za dvoje. Na nespretnom engleskom mu rekoh svoj predlog. Kao svaki pravi engleski džentlmen, složio se sa mojim izborom. Bio je tipični predstavnik svoje nacije. Dostojanstven, odmeren i pomalo zaljubljen u sebe. Izgleda da je istina da se svi Englezi doslovno pretvore u kesicu čaja kada se nadju u inostranstvu. Redak britanski naglasak mi je govorio između redova da sa njim "nema šale". Razgovor s njim je uvek zahtevao blagu dozu uštogljenosti. Ipak, bio je otvorenog srca i prelazio je velikodušno preko mog nezgrapnog engleskog.

Engleski doručak - Obilat doručak


Nakon napola popijenog kapućina stiže i naš doručak. Ogromni tanjir pun svega i svačega. Verujte, samo pogled na ovu porciju bi vas doslovno zasitio. Jaja na oko, kobasice, beli i crni engleski puding, pečurke, slaninica, pasulj iz konzerve, blago prepečeni paradajz, tost...Ne znam i ne želim da znam koliko kalorija ima sve to, ali sam sigurna da takvu kombinaciju još nisam probala. Razdelili smo nekako porciju na dva dela, s mojim upornim navaljivanjem da slobodno uzme veći deo. Srećom, bio je dovoljno kurpulentan da se uhvati u koštac sa ovim obiljem. Sočna slaninica se prosto topila u ustima, a crni engleski puding je bio novost za moja čula. Upitah konobara kako se pravi i dobih objašnjenje da je to ustvari "krvava kobasica" koja se dobija od svinjskog mesa uvaljanog u ovsenu kašu ili brašno. Nakon toga, kobasica se uvalja u krv i može se peći, kuvati u vodi, pržiti na ulju i u nekim delovima sveta se služi hladna. Nijedan engleski doručak nije potpun bez nje. Doručak u Beogradu vam skoro uvek može doneti nešto novo ako mu se prepustite do kraja. Posle obilnog obroka, naručili smo čaj. Čisto da ispratimo ovaj engleski doručak u njihovom stilu. Zeleni čaj je stigao kao pravo osveženje. Bogata aroma se sjajno stopila sa svim onim u čemu smo uživali.

 

Bili smo više nego spremni za nastavak dana. Napravili smo plan akcije i rutu koju ćemo slediti. Otvorili smo mapu grada nad praznim tanjirima i precizno pokazivali mesta koja trebamo obići. Usledila je tura po centru grada, a posle toga, put nas je odveo u nepoznatom pravcu :)