Da li znamo šta jedemo?

Da li i u čemu greše vegetarijanci ?

Da li znamo šta jedemo?

Autor: Brza Kuhinja

Objavljeno: 30 Decembar 2013, 11:30 , Beograd

Da, li zaista znamo šta jedemo ? Odgovor je, da znamo vrlo dobro, ali ni to nas ne sprečava da i dalje kupujemo svu hranu punu pesticida i raznih hemijskih otrova. Neki to rade zbog izgleda hrane, za koju moramo priznati da izgleda savršeno, jakih boja i bez ikakvih fleka, a neki kupuju zbog cene koja je pristupačnija za većinu ljudi.


Organska hrana, ne tako davno, u vreme naših baka i deka je bila i jedina hrana. Danas ona nažalost za većinu predstavlja luksuz. Prvenstveno zbog cene a i ne možemo je baš kupiti na svakom koraku.


Proizvođači hrane da bi postigli bolji prinos i naravno samim tim zradili više novca tretiraju voće i povrće raznim pesticidima koji su veoma opasni po zdravlje. Takva hrana ma koliko je mi oprali imaće u sebi bar trećinu otrovnih sastojaka. Naravno ne treba zaboraviti da nisu samo u pitanju voće i povrće, i meso koje jedemo je veoma štetno jer proizvođaći hrane upotrebljavaju na životinjama razne hormone i antibiotike kako bi sa što manje uloženih sredstava postigli bolje rezultate.


Da bi makar malo imali zdraviji život moramo biti informisani o organsko hrani.


Organska hrana proizvodi se na ekološki čistom i zdravom zemljištu bez upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava. Samo tako proizvedena hrana se može zvati organskom. Što se tiče organske hrane životinjskog porekla ,takođe se ne smeju upotrebljavati hormoni ili bilo kakvi lekovi, ništa što je veštačkog porekla, podrazumevajući se da je i hrana kojom se hrane sasvim zdrava.


Neuporediva je razlika u mirisu i ukusu u odnosu na veštački proizvedenu hranu, a sadrži čak 50 posto više hranljivih sastojaka, minerala i vitamina. Namirnice dobijene na ovaj način treba konzumirati što svežije, jer bez veštačkih sastojaka ne mogu se dugo održati. Hraneći se organsko hranom u velikoj meri ćete smanjiti količinu toksina u organizmu a i preventivno će delovati na razne bolesti koje prate savremeni, ubrzani život.


Nemojte se dvoumiti u vezi sa organskom hranom. Potrudite se da je nađete.

 

Postoje posebne radnje i tezge na pijacama sa ovom hranom, mada je to uglavnom retko, ali svi mi imamo nekog na selu od koga sa sigurnošću možemo kupiti. Možda jeste skuplja,  ALI ZAR ZDRAVLJE IMA CENU ?!