Da li pirinač goji?

Pirinač je u Japanu prosto nezaobilazni obrok. Inače se na japanskom pirinač kaže "gohan" a tako se kaže i "obrok" iz čega možete da zaključite koliko im je pirinač važan. Oni čak kad spremaju jelo, ustvari spremaju priloge, jer im je pirinač glavno jelo, uvek, i samo se dogovaraju oko priloga.

Da li pirinač goji?

Autor: Marija

Objavljeno: 07 Jul 2015, 18:07 , Beograd

Ako se borite sa viškom kilograma, možete slobodno konzumirati pirinač. Ova namirnica sadrži 170 kalorija po porciji, što vas sigurno neće učiniti gojaznim. Kao i svaka druga hrana, ukoliko jedete pirinač u neograničenim količinama, to će se odraziti i na brojke na vašoj vagi. Ne preterujte ni u čemu, pa ni u konzumaciji ove žitarice. U svetu postoji preko 20 000 različitih vrsta pirinča, a neki od najpopularnijih su beli, žuti i braon. Azijski narodi najviše konzumiraju beli pirinač, a radi boljeg ukusa, začinjavaju ga sa soja ili čili sosom. Brojna jela su rasprostranjena među različitim kulturama i stoga možete spremati kuvani, prženi ili zapečeni pirinač. U našim prodavnicama se nalaze i pririnač dugog i kratkog zrna. Način na koji se spremaju se blago razlikuje, jer se neke vrste kuvaju duže od ostalih. U svakom slučaju, dobija se ukusno jelo kada ga iskombinujete sa nekim povrćem ili mesom. Svaka zemlja ima svoj specijalitet napravljen od pirinča. Tako, država Karnataka u Indiji ima jelo koje je postalo popularno širom države. Reč je o takozvanom palačinku od pirinča koji se pravi od pirinčanog brašna, crnog luka i seckanog korijandera. Služi se toplo i uz jednu vrstu ajvara kao dodatak.

 

DODATNI SASTOJCI UZ PIRINAČ POVEĆAVAJU BROJ KALORIJA


Ako skoknemo do drugog kontinenta, pronalazimo američki prženi pirinač. Ova varijacija ustvari potiče sa Tajlanda i služi se uz pečenu piletinu, salamu, slaninu ili viršlu. Kao veći deo američke kuhinje, ovaj miks je dosta kaloričan i ne preporučuje se ako želite da smršate. Dodati sastojci mogu povećati broj kalorija, pa stoga, pazite šta dodajete kao prilog. Ako ste za zdravu varijantu, odlučite se za takozvani kondži, jelo koje se priprema tako što se pirinač kuva duže vreme u vodi i na kraju mu se dodaju razne vrste povrća. Ovaj specijalitet je poznat širom Azije, a izvorno potiče sa Filipina. Nama bliži način pripreme dolazi iz Španije, gde je rasprostranjen takozvani pirinač sa piletinom. Jelo se sprema kao naš pilav,  https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/pilav-na-najlaksi-nacin a piletina mu daje poseban ukus. Ovo jelo nema mnogo kalorija i preporučuje se svakome ko želi da ostane fit. Prilikom pripreme, obratite pažnju na način na koji spremate pirinač. Prženi sadrži mnogo više kalorija nego kuvani, a dodaci kao što su margarin ili puter dodaju nepotrebnu masnoću. Zbog toga, kuvajte pirinač samo na vodi, jer će tako biti najpogodniji za očuvanje vitke linije.


PIRINAČ JE IDEALAN ZA GUBLJENJE KILOGRAMA


Možda niste znali, ali postoji i vrsta pirinča koja je potpuno crna. U jednom delu Katalonije, priprema se crna paelja, tako što se pirinač boji u crno zahvaljujući morskim plodovima i lignjama. Ovo jelo ne sadrži crni pirinač, ali je jelo potpuno crno kada se servira. Sledeće jelo je idealno za gubljenje kilograma. To je takozvani bat, pripremljen od prokuvanog belog pirinča bez dodatka bilo kakvih drugih namirnica. Ovo je baza za druga jela i sadrži najmanje kalorija.


Pirinač je odlična dijetalna namirnica i zbog toga ga nesmetano možete konzumirati. Uobičajene porcije vas neće ugojiti, a daće vam neophodnu energiju za ceo dan. Mnoge korisne materije se nalaze u ovoj žitarici prepunoj vlakana, kompleksnih ugljenih hidrata i važnih vitamina i minerala. Slobodno uživajte u pirinču i pripremajte ga na zdrav način. Nije bez razloga toliko popularan širom sveta.