Beli luk

Poznato je da su stari egipćani, u vreme gradjenja piramida svojim robovima često davali beli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji. Pored toga što se vekovima veruje da beli luk iz kuće tera zle sile i što se veruje da je on snažno oružje u borbi protiv vampire, njegova lekovitost je nenadmašna.

Beli luk

Autor:

Objavljeno: 20 Februar 2014, 11:20

Beli luk( allium sativum) važi kao lek za sve.

 

Preporučuje se da ga odrasli koriste dva do tri puta dnevno, po jedno čene, a deca isto tako samo po jednu četvrtinu.


Zdrastvena dejstva :


Na prvom mestu beli luk snizava krvni pritisak kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga, ova biljka je dokazan antibiotik, pa se veoma često upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa, a koristan je i kao preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem belog luka umanjuje se rizik od pojave raka, povecava imunitet i proizvodnja antitela u organizmu. Potvrdjeno je da deluje protiv celija tumora pa je korisno pomocno prirodno sredstvo za lečenje raka. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Verovali ili ne, beli luk čak otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspolozenje, zahvaljujuci mineralu selenu koji se nalazi u ovoj biljci.


Beli luk deluje protiv crevnih parazita, tako da osobe koje redovno konzumiraju ovu namirnicu tesko da mogu da obole od parazita u crevima. Lambrija (parazitarna bolest creva), uspesno se leci uz pomoc svežeg belog luka i to svega za nekoliko dana. On je takodje, veoma moćan borac protiv gljivicnih infekcija.
Beli luk upotrebljen u malim kolicinama, kao dodatak jelima koja izazivaju gasove (pasulj, grasak...), umanjuje nadimanje stomaka. Inače ova biljka je odličan antioksidans, usporava proces starenja i efikasno štiti od mnogih hroničnih oboljenja, katarakte, bronhitisa, parkinsonove bolesti.

Interesantno je reći da bebe prilikom dojenja popiju veću količinu mleka ukoliko je majka nesto pre dojenja konzumirala beli luk. Pri tom neće izazvati dodatne neželjene grčeve kod bebe. Ova informacija moze biti korisna majkama čije bebe imaju slabiji apetit i nedovoljno sisaju.

Na samom pocetku gripa ili prehlade dobro je pojesti jedan ili dva čena belog luka. Ova biljka efikasno ubija bakterije, viruse i gljivice pa može u startu sprečiti dalji razvoj bolesti.